АНАЛІЗ OSINT ІНСТРУМЕНТІВ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ - МОГИЛЕВИЧ, ДМИТРО; МОГИЛЕВИЧ, ВАДИМ; КОНОНОВА, ІРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто значення соціальних мереж як джерела розвідки та проаналізовано особливості використання спеціалізованих інструментів для отримання, обробки та аналізу даних із різних соціальних платформ. З урахуванням стрімкого зростання обсягів відкритих даних у Facebook, Twitter (X) та Instagram, здійснено класифікацію та оцінку сучасних OSINT-інструментів за функціональним призначенням, методами збору, аналітичними можливостями та візуалізації інформації. Проаналізовано переваги та обмеження як офіційних API (Graph API, Twitter API, Instagram Graph API), так і неофіційних рішень (Twint, OSINTgram, Maltego з розширеннями, інструменти архівації тощо). Констатовано, що ефективне застосування OSINT-інструментів залежить від технічних характеристик платформи, доступності даних, політики конфіденційності, а також стабільності роботи інструментів в умовах постійних змін інтерфейсів та обмежень. Підкреслено значення візуального аналізу та геолокацій, роль міжплатформної інтеграції й архівації як елементів цифрової криміналістики. Визначено можливості та обмеження OSINT-інструментів, призначених для дослідження соціальної мережі. Зроблено висновок про необхідність поєднання технічних рішень з правовими та етичними підходами для забезпечення достовірності, безпеки та легітимності досліджень у сфері OSINT. Дослідження акцентує увагу на важливості вибору правильного підходу до збору та аналізу даних залежно від функціональних особливостей кожної соціальної мережі для досягнення максимальної ефективності та релевантності отриманої інформації.
Keywords: OSINT; відкриті джерела інформації; соціальні мережі; цифрова безпека; інформаційні загрози