ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО КОМПЛЕКСУ ДЛЯ АВІАЦІЙНОЇ ХІМІЧНОЇ ОБРОБКИ КУЛЬТУРНИХ РОСЛИН - ДОВБУШ, ТАРАС; ГЕВКО, ІВАН; ХОМИК, НАДІЯ; ДОВБУШ, АНАТОЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті досліджено умови забезпечення високопродуктивної роботи агродронів під час обробки посівів і насаджень сільськогосподарських культур. Встановлено, що обов’язковим є співпадання часу технологічного процесу обробітку рослин дронами і часу активної дії їх акумуляторів. Відзначено, що синхронізувати затрати часу можна завдяки вчасній підзарядці акумуляторів або їх заміні, а для цього необхідним є використання технологічного комплексу, який виконуватиме сервісні дії пов’язані із заправкою робочим розчином і підзарядкою або заміною акумуляторів. Встановлено, що важливим для продуктивної роботи агродронів є також правильний вибір технологічних схем обробітку полів. Стаття присвячена розробці конструкції технологічного комплексу для авіаційної обробки рослин з використанням агродронів та містить рекомендації із синхронізування часу на виконання технологічного процесу агродронами залежно від об’єму бака та ресурсу роботи акумуляторів дронів. Опираючись на наявність конструктивної розробки технологічного комплексу для авіаційної хімічної обробки культурних рослин, враховуючи технологічні можливості агродронів та результати досліджень пов’язані із затратами часу на виконання технологічного процесу внесення агрохімікатів змодельовано використання агродронів на полях різної конфігурації відповідно до технологічних схем обробки полів та наявних технологічних комплексів для обслуговування агродронів.
Keywords: агродрон; хімічна обробка рослин; обприскування; зарядна станція; сервісний наземний мобільний технологічний апарат