ВІДМОВОСТІЙКА РОЗПОДІЛЕНА СИСТЕМА ДЛЯ ІНІЦІАЛІЗАЦІЇ ГЕНЕРАТОРІВ ПСЕВДОВИПАДКОВИХ ЧИСЕЛ ЗА ДОПОМОГОЮ ХЕШУВАННЯ ВІДЕОДАНИХ - ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, ЮРІЙ; ПРОХОРОВ, ПАВЛО; ПАВЛЮЧЕНКО, ОЛЕГ; МАКАРУК, ОЛЕГ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У цій статті розглядаються переваги та методи розробки розподілених систем для генерації псевдовипадкових величин сідів (seeds) за допомогою зовнішніх пристроїв відеозапису та/або відеозйомки. Дослідження проводиться на існуючих прототипах, зокрема на прототипі LavaRand, який розглядається як нерозподілена версія системи, що фіксує різні стани хаотичної системи з групи стаціонарних лавових ламп. Описано як оригінальну реалізацію, згадану в патенті 1998 року, так і більш досконалу. Також розглянуто особливості реалізації з точки зору теорії розподілених систем, зокрема, поряд з відмовами вузлів з технічної точки зору, вводиться поняття логічної відмови, при якій результати, отримані з вузла, можуть бути незадовільними, а також критерії такої відмови та механізми заміни такого вузла на інший. Крім того, надається інформація про методи перетворення кадрів у псевдовипадкові числа, описуються проблеми існуючих рішень та наводяться додаткові аргументи на користь побудови розподіленої системи з урахуванням специфіки методів генерації з зображень. Наведено обґрунтування, переваги та недоліки використання розподіленої системи порівняно зі стаціонарним підходом. Окреслено підходи до реалізації в контексті використання технологій контейнеризації та оркестрації контейнерів. Описано питання, пов'язані з побудовою мережі вузлів та їх загальною взаємодією, включаючи випадок, коли вузли можна розділити на групи за здатністю до фіксації, здатністю до генерації сідів та здатністю до виконання обох операцій на одному обчислювальному пристрої. Таким чином, ця стаття може бути корисною для реалізації додаткового та/або резервного джерела ентропії за допомогою розподіленої системи відео-сенсорів.
Keywords: розподілені системи; генерація ентропії; програмна інженерія; контейнеризація; надійність програмного забезпечення