ДИНАМІКА ПРОЦЕСУ ФОРМУВАННЯ РЕГУЛЯРНОГО МІКРОРЕЛЬЄФУ НА РОБОЧИХ ПОВЕРХНЯХ ШАТУННИХ ВКЛАДИШІВ - ДЗЮРА, ВОЛОДИМИР; ДЖИВАК, ТАРАС (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В статті проведено аналіз роботи інструменту в умовах формування регулярного мікрорельєфу на внутрішній робочій поверхні шатунних вкладишів при їх обробці в обоймі. Розроблено математичну модель динамічної взаємодії деформувальних елементів ротаційного інструменту із мікро нерівностями, що утворені замками шатунних вкладишів при формуванні канавок регулярних мікрорельєфів. Встановлено, що при контакті деформувальних елементів із мікронерівністю, виникають сили, що створюють крутильні коливання інструменту, які впливають на величину глибини канавки сформованого макрорельєфу. Записано диференціальне рівняння руху та описана амплітудно-частотна характеристика нерезонансних коливань інструменту. Побудовано графіки зміни амплітуди крутильних коливань інструменту в часі. Проведений аналіз процесів взаємодії мікронерівностей внутрішніх циліндричних поверхонь шатунних вкладишів із деформувальними елементами інструменту дозволив ставновити його динамічні характеристики. На основі теоретичних досліджень виявили закономірності виникнення крутильних коливань інструменту, зокрема умови формування резонансних режимів. У роботі детально описано відмінності між резонансними та нерезонансними випадками, а також кількісно оцінено вплив основних параметрів — кількості та розташування кульок, діаметру, швидкості переходу через резонанс — на амплітуду коливань. Новизна статті полягає у визначенні конкретних умов виникнення резонансних крутильних коливань, а також у кількісному порівнянні амплітудних характеристик інструментів із різною конструкцією. Результати роботи можуть бути застосовані при оптимізації інструментів для зменшення негативного впливу резонансних явищ, що сприятиме підвищенню точності та надійності обробки поверхонь шатунних вкладишів.
Keywords: шатунний вкладиш; регулярний мікрорельєф; канавка; енергія деформування; інструмент; мікронерівність; деформувальний елемент; робоча поверхня