КОЛОЇДНО-ХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ОЧИЩЕННя ДОДУБЛЮВАЛЬНО-НАПОВНЮВАЛЬНИХ РОЗЧИНІВ - ДАНИЛКОВИЧ, АНАТОЛІЙ; ОХМАТ, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Проведено дослідження процесу очищення відпрацьованого додублювально-наповнювального розчину у виробництві еластичної шкіри з використанням коагуляційно-флокуляційних реагентів. Проведено математичне планування поетапного дослідження процесу комплексного очищення відпрацьованого розчину і визначені оптимальні значення показників його якості. Багатокритеріальною оптимізацією  процесу очищення відпрацьованого розчину з використанням функції бажаності Харрінгтону встановлено витрати коагулянту сульфату алюмінію і флокулянтів полігексаметиленгуанідину кристалічного та його ацетату. Для очищення одного дм3 відпрацьованого розчину рекомендовано коагулянту 0,5 г та флокулянтів 0,72 і 0,6 г відповідно. Проведені дослідження свідчать про відповідність отриманої води над осадом за вмістом мг/дм3 загального хрому і заліза, алюмінію, мангану, міді ДСТУ ISO 11885:2019
Keywords: відпрацьований додублювально-наповнювальний розчин; еластична шкіра; коагулянт; флокулянт; математичне планування; багатокритеріальна оптимізація