РОЗРОБКА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО СТЕНДА З СИСТЕМОЮ КОНТРОЛЮ ТА РЕГУЛЮВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ПРОЦЕСУ СУШІННЯ ТЕРМОЛАБІЛЬНИХ ДИСПЕРСНИХ МАТЕРІАЛІВ В ГОРИЗОНТАЛЬНОМУ АПАРАТІ КИПЛЯЧОГО ШАРУ - КІРНИЙ, ВЯЧЕСЛАВ; ЮХИМЕНКО, МИКОЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті представлено результати розробки експериментального стенда з системою контролю та регулювання параметрів процесу сушіння термолабільних дисперсних матеріалів в горизонтальному апараті киплячого шару. Обґрунтовано необхідність проведення фізичного експерименту досліджень оптимальних параметрів цього процесу. Поставлено вимоги до будови стенда, проведено обґрунтування технологічної схеми, визначено технічні характеристики обладнання, діапазон технологічних параметрів. Розглянуто конструкцію апарату, комплектацію стенда технологічним та допоміжним обладнанням.Модельним матеріалом обрана вологу полідисперсну суміш піску кварцового. Цільовим завданням для розробки стенда визначено вивчення кінетики процесу сушіння залізо(II) сульфат гептогідрату (залізного купоросу) до моногідратної форми.У статті розглянуто перелік контрольованих та регульованих параметрів для проведення періодичного та безперервного процесу сушіння дисперсних матеріалів поставлено вимоги для системи контрольно-вимірювальних приладів та визначено склад елементів системи, розроблено схему з багатоканальним моніторингом. Розглянуто переваги та недоліки системи. Вирішене завдання контролю параметрів температури, вологовмісту матеріалу та сушильного агента на вході та виході з апарату, контролю витрати та тиску сушильного агента у визначених схемою позиціях. Виконано аналіз та запропоновано аналоги контрольно-вимірювальних приладів. Вирішено завдання з розробки принципової електричної системи, її складу та електричного регулювання параметрів витрати вологого матеріалу та температури сушильного агента. Надано рекомендації щодо обсягів додаткового лабораторного контролю дисперсного матеріалу. Визначено перспективи та напрямки подальшого удосконалення схеми та напрямки її автоматизації. Представлено аналіз гранулометричного складу піску (модельного матеріалу) та залізного купоросу, визначено еквівалентний діаметр матеріалів, представлені дані зміни гранулометричного складу модельного матеріалу у визначеному діапазоні швидкості зважуючого агенту.Результати розробки експериментального стенда з системою контролю та регулювання параметрів процесу сушіння термолабільних дисперсних матеріалів у горизонтальному апараті киплячого шару є основою для подальшого корелювання та вдосконалення математичної моделі, а також оптимізації технологічних параметрів режимів процесу.
Keywords: конвективне сушіння; експериментальний стенд; система контролю