ВОДОНЕПРОНИКНІ ДИХАЮЧІ ПОЛІМЕРНІ ПОКРИТТЯ ДЛЯ ТЕКСТИЛЮ: ЇХ ВЛАСТИВОСТІ ТА ОСОБЛИВОСТІ ОТРИМАННЯ - КОЛОДІЙ, АРТЕМ; ПЛАВАН, ВІКТОРІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В статті наведені  результати теоретичних досліджень водонепроникних дихаючих покриттів для текстилю різних типів, їх характеристики та особливостей отримання, для створення гнучкого комфортного покриття з необхідними технічними і зовнішнім виглядом для спеціального одягу за умов збереження початкових властивостей тканини.  Зроблено висновок про те, що дихаючі полімерні покриття для текстилю на основі поліуретану можуть поєднувати властивості різних полімерів та включати зшиваючі агенти, модифікатори, зокрема фторовані полімери або гідрофобні наночастинки, переважно кремнійорганічні. Це дозволяє досягти кращого поєднання властивостей, таких як міцність, еластичність і хімічна стійкість, що робить їх перспективними для використання у текстильній промисловості для спеціальних потреб.
Keywords: дихаючі покриття; водонепроникність; паропроникність; поліуретани; текстильні матеріали