ТЕРМОЕЛЕКТРИЧНИЙ КОНВЕРТЕР НИЗЬКОПОТЕНЦІАЛЬНОЇ ТЕПЛОВОЇ ЕНЕРГІЇ - ЗАКОРДОНЕЦЬ, ВОЛОДИМИР; КУЗЕМКО, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Ключовим аспектом роботи є розрахунок електромагнітної потужністі, електромагнітного моменту, частоти обертання ротора та ККД термоелектричного конвертера низькопотенціальної теплової енергії (ТЕК). Проведено оптимізацію цих параметрів у режимах максимальної електромагнітної потужності та максимального ККД. Показано, що електромагнітна потужність квадратично збільшується зі зростанням різниці температури між джерелами тепла і холоду. Коефіцієнт корисної дії ТЕК знаходиться в інтервалі 1-3%, проте такий ККД характерний для всіх теплових машин, що працюють при малому перепаді температур і, оскільки використовується вторинне тепло, то це не є визначальним критерієм при оцінці ефективності роботи таких машин.
Keywords: відновлювальні джерела енергії; теплова машина; термоелектричний конвертер