КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ІННОВАЦІЙНОГО ВИРІЗНОГО МЕХАНІЗМУ ДЛЯ ВИВАНТАЖЕННЯ СИЛОСНОЇ МАСИ ІЗ ТРАНШЕЙНИХ СХОВИЩ - РУТКЕВИЧ, ВОЛОДИМИР; СПІРІН, АНАТОЛІЙ; ОСТАПЕНКО, ОЛЕКСІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Розглянуто проблему підвищення ефективності вивантаження стеблових кормів із траншейних сховищ, що є одним із ключових етапів у технології заготівлі та зберігання кормів для тваринництва. Обґрунтовано доцільність застосування вирізного механізму для вивантаження силосу, конструктивною особливістю якого є використання гідравлічного привода. Зазначено особливу роль у функціонуванні гідравлічного привода вирізного механізму дросельного дільника потоку з компенсаційними штоками, який забезпечує синхронізацію роботи виконавчих органів, рівномірність розподілу робочої рідини та стабільність параметрів привода. Принцип дії дільника потоку ґрунтується на балансуванні витрат робочої рідини в паралельних гідролініях, що дозволяє автоматично вирівнювати навантаження між гідродвигунами та запобігати їх асинхронній роботі. Викладено методику оцінки конкурентоспроможності розробленого механізму на основі безрозмірних і узагальнюючих показників І-го та ІІ-го виду, які відображають рівень технічної досконалості та функціональної ефективності. За результатами розрахунків втановлено, що запропонована конструкція характеризується найвищими значеннями безрозмірних показників: 0,7464 (І вид) та 4,7235 (ІІ вид), що підтверджує її перевагу над існуючими аналогами. Отриманий рейтинг, у якому досліджуваний механізм посідає перше місце, засвідчує його конкурентоспроможність і доцільність практичного застосування. Високий рівень продуктивності, надійності та якості операцій вивантаження силосної маси пояснюється оптимальним поєднанням конструктивних і технологічних рішень.  Зазначено перспективні напрямами подальших досліджень: експериментальні випробування у виробничих умовах, вивчення впливу режимних параметрів гідропривода на якість роботи, оптимізацію вирізного механізма з урахуванням енергоспоживання та зносостійкості, розробку автоматизованої системи керування процесом і оцінку економічної ефективності впровадження.
Keywords: вирізний механізм; стебловий корм; робочий орган; гідронасос; гідромотор; гідропривод; дільник потоку