РОЗРОБКА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО СТЕНДУ ДЛЯ РЕСУРСНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ДРОСЕЛЬНОГО ДІЛЬНИКА ПОТОКУ З КОМПЕНСАЦІЙНИМИ ШТОКАМИ - РУТКЕВИЧ, ВОЛОДИМИР; ШАРГОРОДСЬКИЙ, СЕРГІЙ; ОСТАПЕНКО, ОЛЕКСІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Здійснено комплексний аналіз умов роботи сучасних гідравлічних приводів, визначено їхні переваги, недоліки та актуальні напрями удосконалення. Особливу увагу приділено питанням підвищення надійності, довговічності та адаптивності гідроприводу до змін технологічних навантажень на робочих органах сільськогосподарських машин. Запропоновано конструкцію експериментального стенда, призначеного для ресурсних випробувань дросельного дільника потоку з компенсаційними штоками, розробленого для вирізного механізму вивантаження силосу із траншейних сховищ. Проведені попередні дослідження виявили окремі конструктивні недоліки дросельного дільника потоку при напрацюванні близько 2·10⁴ циклів. На основі аналізу умов роботи було внесено зміни в конструктивне виконання елемента гідравлчного привода, після чого повторні випробування засвідчили значне підвищення його надійності та стабільності роботи – напрацювання перевищило 6,6·10⁵ циклів навантаження. Результати досліджень підтвердили доцільність використання розробленого дросельного дільника потоку з компенсаційними штоками у складі гідравлічних систем вирізних механізмів, що забезпечує підвищення їх експлуатаційної довговічності та зниження ризику відмов у процесі роботи. Визначено перспективні напрями подальших досліджень, які полягають у комплексній оптимізації конструктивних параметрів, впровадженні адаптивних систем керування та дослідженні впливу реальних навантажувальних режимів на ресурс гідравлічних елементів.
Keywords: вирізний механізм; силос; гідропривод; насос; дросельний дільник потоку; розподільник; надійність; експериментальний стенд; ресурс; напрацювання