ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ НАТЯГУ НИТКИ В ПРОЦЕСІ УТВОРЕННЯ СТІБКА ТИПУ 101 - МАНОЙЛЕНКО, ОЛЕКСАНДР; БЕЗУГЛИЙ, ДМИТРО; ГОРЯЩЕНКО, СЕРГІЙ; РОСТОВА, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто проблему забезпечення стабільної якості однониткового ланцюгового стібка типу 101 при зшиванні матеріалів змінної товщини, зокрема багатошарових пакувальних та листових матеріалів. Ключовим фактором, що визначає структуру та міцність ниткового з’єднання, є відповідність функції дійсної подачі нитки P(φ) до необхідної P′(φ). Будь-які відхилення між ними безпосередньо впливають на зусилля натягу нитки та якість утвореного стібка. Для кількісної оцінки цього процесу проведено експериментальні дослідження на промислових машинах конструктивного ряду GK-9 із застосуванням тензометричного пристрою ELTENS. Вимірювання виконувалися при мінімальних і максимальних значеннях технологічних параметрів стібка (t = 8…14 мм, m = 0,4…8 мм). Отримані результати дозволили встановити закономірності зміни зусилля натягу у різні періоди утворення стібка. Показано, що при мінімальних параметрах максимальне зусилля становить 1,28 Н, тоді як при максимальних воно сягає 6,2 Н. Таким чином, зі збільшенням товщини матеріалу у 20 разів зусилля натягу нитки в момент затягування стібка зростає у 5 разів. Пікові значення спостерігаються у діапазоні φ = 270–360°, що відповідає періоду затягування стібка. Результати можуть бути використані для вдосконалення моделей подачі нитки та прогнозування величини стискання багатошарових матеріалів у процесі зшивання.
Keywords: однонитковий ланцюговий стібок 101; подача нитки; натяг нитки; параметри стібка; швейні машини GK-9