ОПТИМІЗАЦІЯ ТОПОЛОГІЧНОЇ СТРУКТУРИ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТА ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ ПЛАТФОРМ НА БАЗІ ГЕНЕТИЧНОГО АЛГОРИТМУ - СІДЕНЬ, СЕРГІЙ; ЦАРЬОВ, РОМАН; КІЙКО, СВІТЛАНА; БУБЕНЦОВА, ЛЮДМИЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Роботу присвячено розв’язанню задачі структурної оптимізації сучасних сервісних платформ на базі бездротових технологій, таких як LTE, 5G та Wi-Fi. Обґрунтовано доцільність застосування еволюційних алгоритмів для розв'язання нелінійних, багатопараметричних задач реконфігурації мереж. Розроблена математична модель, що дозволяє оптимізувати топологію платформи шляхом максимізації середньої швидкості передачі даних з явним урахуванням внутрішньосистемних завад. Ефективність запропонованого підходу підтверджено імітаційним моделюванням оптимізації сервісної платформи на бездротової технології в умовах торгового центру. Результати показали, що оптимізація на основі генетичного алгоритму покращує рівномірність покриття, зменшує кількість зон із низькою пропускною здатністю та підвищує загальну якість обслуговування (QoS).
Keywords: оптимізація; сервісна платформа; радіотехнологія; генетичний алгоритм; відношення сигнал/завада+шум