ВИБІР РАЦІОНАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ СХЕМ ОБРОБКИ ТЕКСТИЛЬНИХ ВИРОБІВ 3D-ФОРМ - НАЗАРЧУК, ЛЮДМИЛА; РЯБЧИКОВ, МИКОЛА; МЕЛЬНИК, ДМИТРО; КИСІЛЬ, СОФІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто проблему надання текстильним виробам об’ємно-просторової форми з урахуванням вимог до зручності, естетики та експлуатаційних характеристик. Проаналізовано традиційні методи формоутворення — виконання виточок і застосування волого-теплової обробки (ВТО), визначено їхні переваги та обмеження, а також окреслено перспективи комбінованого використання. Виконано огляд сучасних досліджень у сфері 3D-сканування, чисельного моделювання та інверсних методів оптимізації конструкцій. Для прикладу побудовано математичну модель поверхні плечової зони людини методом найменших квадратів, що продемонструвала високу точність апроксимації (R²≈0,90). Експериментально встановлено залежність параметрів деформації від типу матеріалу, наявності швів і режимів ВТО. Показано можливості інверсного підходу до визначення температурних режимів, необхідних для досягнення заданої 3D-форми. Отримані результати створюють підґрунтя для розроблення інтегрованих технологій конструювання одягу, які поєднують геометричне моделювання, фізико-механічні характеристики матеріалів та оптимізаційні алгоритми.
Keywords: формоутворення; 3D-сканування; волого-теплова обробка; інверсне моделювання; конструювання одягу; текстильні матеріали