АДАПТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ В БЕЗПІЛОТНИХ СИСТЕМАХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА - РОДІНКОВ, ЮРІЙ; САВИЦЬКИЙ, АНТОН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Запропоновано адаптивну систему керування БПЛА для обприскування посівів за змінних вітрових умов. Система базується на алгоритмі навчання з підкріпленням, що використовує адаптивну функцію винагороди. Результати моделювання показали зниження втрат препарату до 30% та покращення рівномірності покриття. Це забезпечує більш ефективне використання препарату й рівномірне нанесення навіть за складних погодних умов.
Keywords: БПЛА; навчання з підкріпленням; адаптивне обприскування; точне землеробство