МАРШРУТИЗАЦІЯ В ІНТЕРНЕТІ РЕЧЕЙ ЗА ДОПОМОГОЮ ТЕХНОЛОГІЙ ОБЧИСЛЮВАНОГО ІНТЕЛЕКТУ - СЕМЕНОВА, ОЛЕНА; ЛУЦИШИН, АНДРІЙ; ДЖУС, АНДРІЙ; МАРТИНЮК, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Інтернет речей (IoT) є однією з технологій сучасної цифрової трансформації, яка забезпечує взаємодію пристроїв, об’єктів і сенсорів, що вимагає ефективної та надійної маршрутизації даних у режимі  реального часу. Традиційні алгоритми маршрутизації часто не враховують невизначеності, притаманні IoT-середовищу, такі як нестабільність з’єднання, обмеженість енергоресурсів та змінність мережевих параметрів, що обумовлює потребу в новітніх інтелектуальних підходах. У зв’язку з цим дедалі більшої актуальності набуває впровадження технологій обчислюваного інтелекту, зокрема нечітких контролерів, штучних нейронних мереж та еволюційних алгоритмів, які здатні забезпечити гнучке й ефективне керування потоками даних. У статті розглянуто застосування технологій обчислюваного інтелекту для розв'язання задачі маршрутизації в IoT. Особливу увагу приділено гібридним підходам, які поєднують переваги кількох інтелектуальних методів для підвищення ефективності процесів маршрутизації в  ресурсно-обмеженому середовищі IoT. У межах дослідження розроблено нечіткий контролер у програмі MATLAB, що забезпечує прийняття рішень про вибір оптимального маршруту на основі основних  параметрів мережі. Для підвищення точності системи нечіткий контролер було перетворено у нейро-нечітку систему, яка поєднує здатність нечіткої логіки до обробки невизначеності та навчальні можливості штучних нейронних мереж. Подальша оптимізація системи здійснена за допомогою генетичного алгоритму, що дозволило автоматично налаштувати параметри нечітких правил і функцій належності для досягнення найкращої продуктивності маршрутизації. Представлена система є прикладом ефективного застосування інтелектуальних методів у критично важливих задачах IoT і відкриває перспективи для подальших досліджень в напрямку мереж наступного покоління.
Keywords: нечіткий контролер; нейронна мережа; генетичний алгоритм; Інтернет речей; маршрутизація; інтелектуальні технології