АПАРАТНІ І ПРОГРАМНІ РІШЕННЯ ЗАХИСТУ ПЕРСОНІФІКОВАНИХ ДАНИХ ТА ІНФОРМАЦІЇ В ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ І МЕРЕЖАХ - РУДИЙ, РОМАН; ВОРОБЕЦЬ, ГЕОРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Розглянуто актуальні питання що стосуються організації та практичної реалізації захисту персоніфікованих даних у телекомунікаційних системах і мережах. Проведено аналіз типових кіберзагроз, які виникають на різних рівнях телекомунікаційної інфраструктури, включаючи кінцеві пристрої, мережеві протоколи та середовище Інтернету речей. Визначено ефективні апаратні рішення, зокрема апаратне шифрування, модулі безпеки, токени автентифікації, а також технології Secure Enclave і E-LUKS, що забезпечують високий рівень фізичної безпеки даних. Описано програмні рішення захисту, включаючи криптографічні алгоритми, засоби ідентифікації, автентифікації, авторизації, брандмауери, системи виявлення вторгнень та хмарні сервіси з підтримкою безпечного зберігання інформації.
Keywords: апаратні рішення; програмні рішення; телекомунікаційні системи та мережі; шифрування; захист інформації; персоніфіковані дані