АНАЛІЗ ДОСЛІДЖЕНЬ ЖОРСТКОСТІ АРМОВАНИХ КОМПОЗИТІВ В РАДІОТЕХНІЦІ ТА МЕДИЦИНІ - МОСІЙ, ЛЮБОМИР; СВЕРСТЮК, АНДРІЙ; РЕМЕЗ, АНДРІЙ; МАРКОВСЬКИЙ, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті представлено комплексне дослідження армованих композитних матеріалів для відбиваючих решіток та біомедичних застосувань, що поєднує бібліометричний аналіз наукових тенденцій та математичне моделювання напружено-деформованого стану антенних конструкцій. На основі аналізу 652 публікацій у базі Scopus за 10-річний період виявлено стабільне зростання дослідницької активності з піком у 2024 році (114 публікацій). Географічний розподіл демонструє лідерство Китаю (32,5%) та США (21,1%). Застосований бібліометричний підхід підтвердив універсальність статистичних методів для міждисциплінарних досліджень. Розроблено математичну модель температурного впливу на параболічну оболонку дзеркала антени з урахуванням анізотропних властивостей композитних матеріалів. Порівняльний аналіз матеріалів показав оптимальність міді для максимальної ефективності відбиття, алюмінію – для легких конструкцій, композитів з CNT та GPL – для структурно-оптимізованих рішень. Визначено високий потенціал композитних матеріалів з вуглецевими нанотрубками та графеновими пластинками для створення біомедичних електродів з підвищеним співвідношенням сигнал/шум (до 40 дБ) для електрокардіографічного моніторингу. Найперспективнішою технологією визначено електродугове напилення. Результати чисельного моделювання підтвердили критичний вплив температурних градієнтів на геометричну стабільність відбиваючих поверхонь. Дослідження виявило синергійний потенціал між технологіями виготовлення антенних решіток та біомедичних електродів, що відкриває перспективи для розробки багатофункціональних композитних систем. Дослідження створює науково-методологічну основу для розробки термостабільних антенних систем у аерокосмічній, енергетичній та медичній галузях.
Keywords: відбиваючі решітки; армовані композитні матеріали; бібліометричний аналіз; напружено-деформований стан; температурне навантаження; електродугове напилення; вуглецеві нанотрубки; антенні системи; термостійкість; математичне моделювання; біомедичні електроди; електрокардіографія; графенові композити