ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПРОДУКЦІЇ ВОЛОСЬКИХ ГОРІХІВ - СТАДНІК, МИКОЛА; ЛУЦ, ПАВЛО; РУТКЕВИЧ, ВОЛОДИМИР; ПУШКА, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглядаються інноваційні підходи до підвищення конкурентоспроможності продукції волоських горіхів шляхом удосконалення технології післязбиральної обробки з використанням тунельних сушарок. Проаналізовано вплив режимів сушіння (попереднє прогрівання при 28–35 °C, основне сушіння за температури 35–45 °C з регульованою вологістю повітря та фінальне доведення до рівноважної вологості з подальшим охолодженням) на якість ядра горіхів. Встановлено, що контрольоване видалення вологи забезпечує збереження структурної цілісності ядра, зменшує ризик розтріскування шкаралупи та потемніння, сприяє збереженню смакових властивостей і підвищує товарну цінність продукції. Додаткове застосування озонування після сушіння виступає ефективним методом стерилізації, який перешкоджає розвитку цвілевих грибів та інших мікроорганізмів, тим самим подовжуючи термін безпечного зберігання. Використання сучасних сушильних комплексів із системами рекуперації тепла, автоматизованим контролем параметрів процесу та впровадженням екологічно безпечних технологій знезараження забезпечує високу якість та стабільність готової продукції. Отримані результати можуть стати основою для формування ефективних виробничих стратегій, спрямованих на зміцнення позицій українських виробників волоських горіхів у глобальному конкурентному середовищі.
Keywords: волоські горіхи; вологість; сушильний агент; сушильна камера; швидкість теплоносія; температура; вентилятор; енергоефективність