ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ОБРОБКИ ОТВОРІВ КОРПУСНИХ ДЕТАЛЕЙ ІЗ ЧАВУНУ ДЕФОРМУЮЧИМ ПРОТЯГУВАННЯМ - ЗАЇКА, СЕРГІЙ; ЗАЇКА, АНДРІЙ; ЛИСЕНКО, ОЛЕКСАНДР; СКІБІНСЬКИЙ, ЯРОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Для підвищення ефективності металообробної промисловості необхідна розробка та впровадження у виробництво нових ресурсо- та енергозберігаючих технологій. Одним з напрямків вирішення даної проблеми є впровадження технологічних процесів, які містять в собі операцію деформуючого протягування, що у порівнянні з традиційними процесами обробки дозволяє значно підвищити якість та знизити собівартість. Тому, визначення можливості застосування процесу деформуючого протягування для обробки нерівножорстких деталей типу корпусних з малопластичних матеріалів є актуальною задачею. Процес деформуючого протягування ефективно застосовується при обробці пластичних матеріалів, а для обробки малопластичних, таких як чавуни, не має достатніх рекомендацій по їх використанню. Це може бути пояснено тим, що їх малий ресурс пластичності не привертав уваги спеціалістів по деформуючому протягуванню. Таке положення речей пояснюється тим, що пластичність, як властивість матеріалу сприймалася або незмінною величиною, або величиною, яка може тільки знижуватися. У статті аналізується можливість підвищення ефективності обробки отворів корпусних деталей із чавуну методом деформуючого протягування на основі вивчення особливостей механіки взаємодії інструмента з виробом.  За результатами проведених досліджень запропонована нова конструкція інструменту для фінішної обробки отвору корпусу гідропідсилювача та виготовлено експериментальний зразок деформуючої протяжки. Проведені дослідження інструменту у експериментальних випробуваннях. Доведена можливість та доцільність використання деформуючого протягування для фінішної обробки високоточних отворів в нерівножорстких корпусних деталях.
Keywords: фінішна обробка; деформуюче протягування; нерівножорсткі корпусні деталі; різальний інструмент