ДО ПИТАННЯ ОТРИМАННЯ ЦЕМЕНТУ З СИРОВИНИ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ - ДОРОГАНЬ, НАТАЛІЯ; ЧЕРНЯК, ЛЕВ; ШНИРУК, ОЛЕГ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Виробництво цементу відзначається споживанням великих об’ємів сировинних матеріалів, критерії вибору яких відзначаються їх складом, запасами та можливостями стабільного постачання на підприємства. При цьому оптимізація питань логістики посилює актуальність використання сировини із джерел, наближених до підприємства-виробника з одного регіону.  В поданій роботі досліджено можливість виготовлення цементу низькотемпературного випалу (≤1200 °С) з комплексним використанням природної та техногенної сировини Західної України на основі системи вапняк-перліт-зола виносу.  В роботі комплексно використовувались методи фізико-хімічного аналізу силікатів та стандартизовані технологічні тестування властивостей в'яжучого матеріалу. Розрахунки складу сировинних сумішей проводили із застосуванням комп’ютерної програми «РоманЦем». Відзначено особливості хіміко-мінералогічного складу вапняку як карбонатвмісного та перліту і золи виносу як алюмо- та кремнеземвмісних компонентів. Проведено розрахунки кількісного співвідношення дослідженої сировини у сумішах для виготовлення цементу з аналізом відповідності рекомендованим модульним характеристикам.  За результатами вказаних розрахунків та аналізу визначено склади вихідних сировинних сумішей на основі систем вапняк-перліт-зола виносу при варіюванні кількісного співвідношення перліту до золи виносу від  1,0:1,2 до 2,0:1,0. Показано особливості фазового складу цементу з сировинних сумішей на основі досліджених силікатних систем при випалі з максимальною температурою 1100 °С та можливість регулювання властивостей мінерального в’яжучого матеріалу при варіюванні розроблених складів вихідних сумішей. Зроблено висновок про можливість підвищення техніко-економічної ефективності регіонального виробництва цементу з комплексним використанням сировини Західної України при одночасному вирішенні питань логістики, ресурсозбереження та регулювання властивостей мінерального в’яжучого матеріалу.
Keywords: цемент; перліт; зола виносу; суміш сировинна; фази кристалічні; властивості