ДОСЛІДЖЕННЯ ЗВОРОТНОГО СТРУМУ ФОТОДІОДА ДЛЯ ГЕНЕРАЦІЇ НАДІЙНОЇ ВИПАДКОВОЇ ПОСЛІДОВНОСТІ ЧИСЕЛ - ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, ЮРІЙ; ДЯЧУК, РОСТІСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі наведено результати досліджень в напрямку створення надійних, безпечних протоколів кібербезпеки, які базуються на генерації зовні непередбачувані псевдовипадкові, хаотичні числових послідовностях. Зокрема вивчено доцільності застосування в якості джерела випадкової послідовності чисел величини зворотного (темнового) струму фотодіода на основі кремнію, який працює у фотодіодному режимі. В результаті проведених досліджень показано, що фотодіод може бути джерелом ентропії для генерації випадкових чисел. Такий розподіл є рівномірно-хаотичним і кожне число представлено приблизно рівномірно у діапазоні 0.3 — 0.7 %.
Keywords: Програмна інженерія; кібербезпека; фотодіод; темновий струм; випадкові числа