СУЧАСНЕ УЯВЛЕННЯ ПРО ФАКТОРИ, ЯКІ ОБУМОВЛЮЮТЬ ПОЛІПШЕННЯ ХАРАКТЕРИСТИК ТРИКОТАЖНИХ ПОЛОТЕН - ГІБЕЛІНДА, ОЛЕНА; САРІБЄКОВА, ЮЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Трикотажна галузь посідає важливе місце в структурі легкої промисловості України. Сьогодні виробництвом трикотажного одягу займаються, як провідні національні підприємства, так і численні нові виробництва різних форм власності. У процесі виготовлення продукції, українські виробники застосовують як сучасні вітчизняні розробки, так і інноваційні технології, запозичені з-за кордону. Зростання частки трикотажу у загальному світовому обсязі виробництва волокнистих матеріалів забезпечується високими споживними властивостями трикотажних полотен.  Трикотажна промисловість пропонує широкий спектр різноманітних виробів, що є незамінними або мають вищий попит порівняно з аналогами з тканини. Результати системних досліджень свідчать, що на якість швейних виробів із трикотажу впливає велика кількість чинників. Досягнення запланованих показників у нарощуванні обсягів виробництва, підвищенні ефективності праці, покращенні якості продукції та розширенні її асортименту значною мірою зумовлюється технологічними властивостями трикотажного полотна, яке використовується у виробництві.
Keywords: трикотажні полотна; технологічні властивості; завершальне оброблення; будова; інновації