ПЕРСПЕКТИВИ ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД МЕТОДОМ НЕЙТРАЛІЗАЦІЇ - ВЛАСЕНКО, НАТАЛІЯ; КОВАЛЕНКО, ІРИНА; ЗУЛЬФІГАРОВ, АРТУР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Визначено, що знаходження балансу між економічними чинниками та хімічними методами є основним напрямом аналізу сучасного стану проблематики ефективної та економічно обгрунтованої очистки стічних вод з метою її якомога швидшого вирішення. Проаналізовано данні щодо обгрунтування вибору  запропонованого методу очистки з використанням хімічної реакції нейтралізації. Виділяють два найбільш актуальних із методів нейтралізації: очищення за допомогою вапнякового молока та нейтралізацію кислими димовими газами.  Встановлено залежність ефективності процесу від хімічного складу, агрегатного стану (мокрий та сухий спосіб),  та  кількості реагенту.  Кислотність середовища впливає на продуктивність процесу очищення стічних вод.  Застосування методів нейтралізації дозволяє досягти ступеня очистки близько 85-90 % від вихідних концентрацій, щільність одержаних осадів значно зростає.
Keywords: нейтралізація; кислота; гідроксид; стічні води; нерозчинний шлам