ЗАЛУЧЕННЯ ОБЧИСЛЮВАЛЬНОЇ ТЕХНІКИ ДО ПОГЛИБЛЕНОГО ЗАСВОЄННЯ СТУДЕНТАМИ ДИСЦИПЛІНИ «НАРИСНА ГЕОМЕТРІЯ ТА ІНЖЕНЕРНА ГРАФІКА» - АФТАНАЗІВ, ІВАН; КОМАРОВ, СЕРГІЙ; СТРОГАН, ОРИСЯ; СВІДРАК, ІНГА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Проведено аналіз ефективності використання обчислювальної техніки у навчальному процесі під час вивчення графічних дисциплін студентами денної форми навчання. Експериментальне соціологічне дослідження базується на результатах вивчення дисципліни «Нарисна геометрія та інженерна графіка» студентами спеціальності 237 «Транспортні технології» Інституту механічної інженерії та транспорту Національного університету «Львівська політехніка» у весняному семестрі 2024–2025 навчального року. Відповідно до освітньо-професійної програми на вивчення цієї дисципліни передбачено 5 кредитів ЄКТС, що становить загалом 150 годин, з яких 60 годин — аудиторні заняття, решта — самостійна робота студентів.  Із метою врахування соціологічних чинників кінцеві результати успішності студентів розподілено на декілька груп залежно від статевих ознак студентів, а також від обраної форми виконання іспитових завдань — із повним або частковим використанням обчислювальної техніки.  Результати дослідження свідчать про те, що використання обчислювальної техніки у процесі вивчення дисципліни «Нарисна геометрія та інженерна графіка» позитивно впливає на загальний рівень академічної успішності студентів, а також на якість засвоєння навчального матеріалу. Особливої уваги заслуговують показники тієї групи студентів, яка виконувала іспитові завдання із повним (100%) застосуванням обчислювальної техніки. Їх показники якості успішності на 20-25% перевищують ці параметри порівняно з іншими студентами.
Keywords: навчальний процес; нарисна геометрія; комп’ютер; графіка; студент; успішність