СУЧАСНІ ВИМОГИ ДО КОМПЕНСУВАННЯ РЕАКТИВНОЇ ПОТУЖНОСТІ В МАГІСТРАЛЬНИХ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖАХ - КУЧАНСЬКИЙ, ВЛАДИСЛАВ; КОШМАН, ВСЕВОЛОД; ШЕВЧУК, ВІТАЛІЙ; САБАРНО, ЛЮДМИЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Викладено основні вимоги до компенсування реактивної потужності в системах електропередавання змінного струму надвисокої напруги. Наведено блок-схема планування компенсування реактивної потужності керованими шунтувальними реакторами та статичними синхронними компенсаторами. Стандартизація систем передачі змінного струму надвисокої напруги на базі Міжнародної електротехнічної комісії наразі йде повним ходом. У 2013 році МЕК заснував технічний комітет ТК 122, який готує релевантні стандарти для систем із робочою напругою понад 800 кВ. Фахівці МЕК/ТК 122 готують та поширюють специфікації системного рівня, що використовуються для проектування, будівництва та експлуатації платформ СВН. У той самий час вони публікують стандарти для конкретного устаткування. Співпраця з CIGRE У сфері стандартизації інженерних рішень, що розглядаються, МЕК тісно співпрацює з Міжнародною радою з великих електричних систем високої напруги (Conseil international des grands réseaux électriques; CIGRE). Ця членська організація з глобальним охопленням розробляє та публікує актуальні технічні документи в галузі енергосистем, ділячись знаннями та досвідом із зацікавленими сторонами. МЕК та організація CIGRE розпочали співпрацю у галузі стандартизації систем електропередачі надвисокої напруги після спільного міжнародного симпозіуму з платформ СВН, який у 2007 році відбувся у Пекіні (Китай). Робоча програма МЕК/ТК 122 За словами представників МЕК/ТК 122, інтеграція технічних знань усіх заінтересованих сторін є ключем до розробки збалансованих міжнародних стандартів. З 2014 року МЕК/ТК 122 опублікував три технічні специфікації та один технічний звіт. Технічний звіт МЕК ТО 63042-100:2016 "Системи передачі змінного струму надвисокої напруги - Частина 100: Загальна інформація" містить огляд керівних принципів та стандартів для систем передачі змінного струму надвисокої напруги, підготовлених з метою забезпечення надійності та доступності таких рішень з урахуванням екологічних аспектів. їх будівництва та експлуатації. Опубліковані технічні специфікації містять інформацію про вимоги до систем передачі змінного струму надвисокої напруги, що стосуються регулювання напруги та конструкції ізоляції, конструкції підстанцій та приймальних випробувань. Мова йде про наступні документи: • МЕК ТС 63042-101:2019 "Системи передачі змінного струму надвисокої напруги - Частина 101: Проектування ізоляції та систем регулювання напруги"; • МЕК ТС 63042-201:2018 "Системи передачі змінного струму надвисокої напруги - Частина 201: Проектування підстанцій для передачі змінного струму надвисокої напруги"; • МЕК ТС 63042-301:2018 "Системи передачі змінного струму надвисокої напруги - Частина 301: Приймальні випробування на місці"; В даний час робота фахівців технічного комітету МЕК/ТК 122 охоплює наступні сфери: загальні питання проектування систем, проектування ліній електропередачі, введення в експлуатацію та керівні вказівки щодо вимірювання частотних параметрів ліній електропередачі змінного струму НВН.
Keywords: компенсування реактивної потужності; керований шунтувальний реактор; міжнародна електротехнічна комісія; системи змінного струму надвисокої напруги