ЕНЕРГОСПОЖИВАННЯ ТА ЕКОЛОГІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ: ГЛОБАЛЬНИЙ АНАЛІЗ НА ОСНОВІ ІНДЕКСУ EPI ЗА 2024 РІК - ЗАЛІЗНЯК, МАКСИМ; НЕТРЕБСЬКИЙ, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті досліджено статистичний взаємозв’язок між рівнем середньорічного споживання електроенергії на душу населення та екологічною ефективністю країн світу, що оцінюється за Індексом екологічної ефективності EPI. Додатково проаналізовано потенційний вплив частки відновлюваних джерел енергії в національних енергобаланcах як модифікуючого чинника. Вибірка охоплює 177 країн, для яких зібрано дані за 2024 рік із відкритих міжнародних джерел.Застосовано методи описової статистики, кореляційного аналізу, а також побудовано логарифмічну регресійну модель для виявлення характеру залежності між змінними. Результати показали наявність помірної позитивної логарифмічної залежності між рівнем енергоспоживання та значенням EPI. Виявлено значну варіативність значень EPI серед країн з подібними рівнями енергоспоживання, що дозволило зробити припущення про роль якісних аспектів енергетичної політики.У роботі проведено кластеризацію країн світу за показниками сумарного споживання електроенергії на душу населення у логарифмічному масштабі та індексу екологічної ефективності. Аналіз дозволив виокремити типові групи країн із подібним рівнем енергоспоживання та екологічної політики, виявити позицію України серед них, а також ідентифікувати еталонні кластери держав, які досягли високих екологічних показників за умов значного енергоспоживання. Результати кластеризації можуть використовуватись для формування типології енергетичних моделей та виявлення потенційно релевантних практик для екологічної трансформації енергетичного сектору України.
Keywords: енергоспоживання; екологічна ефективність; відновлювані джерела енергії; енергетична політика; екологічна стійкість; енергетичний перехід