ПІДВИЩЕННЯ ТОЧНОСТІ ХАРАКТЕРИСТИК БАЛІСТИЧНОГО ГРАВІМЕТРА - БЕЗВЕСІЛЬНА, ОЛЕНА; НЕЧАЙ, СЕРГІЙ; ГРИНЕВИЧ, МАРІЯ; ТОЛОЧКО, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В статті надано відомості про проведені експериментальні дослідження нового балістичного лазерного гравіметра (БЛГ). Надано опис створеної лабораторної установки для дослідження блоку лазера, опис процедури регулювання і перевірки лазера на величину сканування резонатора. Використано вимірювальну апаратуру, яка дозволила контролювати параметри вібрації вібраційного стенду, з точністю у 3 рази вищою за точність БЛГ. Це для сучасного БЛГ склало похибку, не більшу 5 % від величини прискорення сили тяжіння (ПСТ), що вимірюється. Проведено дослідження ПСТ на створеній лабораторній установці. Завдяки введенню у конструкцію БЛГ нових елементів та застосуванню властивостей процедури апроксимації результатів вимірювання за методом найменших квадратів, новий БЛГ має підвищену точність: 0,1 мкГал. Експериментальними дослідженнями підтверджено адекватність теоретичних досліджень, доцільність практичного використання нового БЛГ.   У статті розглянуто питання наявних можливостей вимірювання прискорення сили тяжіння за допомогою абсолютних балістичних гравіметрів, вдосконалення системи автоматизації обробки інформації та можливість подальшого створення системи відео спостереження за процесом отримання результатів, що повинно усунути похибки та забезпечити максимальну точність вимірювання.
Keywords: гравіметр; гравіметричні аномалії; прискорення сили тяжіння