МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО СУПРОВОДУ ПРОЦЕСІВ ОБЛІКУ ТОРГІВЛІ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ - ЯРИМОВИЧ, ЮРІЙ; КУНАНЕЦЬ, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті проаналізовано сучасні методи та засоби інформаційно-технологічного супроводу процесів обліку торгівлі вогнепальною зброєю, що є важливою складовою державного контролю та безпеки. Особливу увагу приділено питанням автоматизації обліку, цифрової ідентифікації, відстеження руху зброї та забезпечення прозорості операцій між державними структурами й приватними учасниками ринку. Проаналізовано можливості впровадження блокчейн-технологій (зокрема Hyperledger Fabric) для забезпечення надійності та незмінності транзакцій. Розглянуто застосування графових баз даних (Neo4j, GraphDB) для моделювання складних взаємозв’язків між об’єктами обліку. Окреслено перспективи використання IoT-пристроїв, біометричних систем, методів машинного навчання для виявлення аномалій і прогнозування ризиків, а також застосування методу аналізу ієрархій (МАІ) для формалізованої підтримки прийняття рішень щодо вибору технічних рішень, оцінки ризиків та визначення пріоритетів розвитку інформаційної інфраструктури в умовах обмежених ресурсів.
Keywords: інформаційні технології; облік зброї; RFID; блокчейн; аномалії; інтелектуальний аналіз; інформаційна безпека