ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕРЕБІЙНОГО ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ ЖИТЛОВИХ ТА МАЛИХ ПРОМИСЛОВИХ СПОЖИВАЧІВ У ПЕРІОД БЛЕКАУТІВ - СТАСІВ, АНДРІЙ; СИСАК, ІВАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті авторами розглянуто актуальну проблему забезпечення безперебійного електропостачання побутових та малих промислових споживачів в умовах блекаутів, спричинених як техногенними, природними, так і воєнними чинниками. Наведено приклади масштабних відключень електроенергії в Європі, Азії та Україні, підкреслено важливість автономного електроживлення в умовах нестабільної енергетичної ситуації. Проведено порівняльний аналіз основних джерел резервного живлення: генераторів, сонячних панелей з акумуляторами, джерел безперебійного живлення, комплексних систем та портативних зарядних станцій. Особливу увагу приділено перевагам та недолікам кожного з методів, з акцентом на ефективність використання зарядних станцій різної потужності, їх мобільність, екологічність та можливість зарядки від сонячних панелей. Надано рекомендації щодо вибору зарядної станції залежно від потреб користувача. Стаття буде корисною як для пересічних споживачів, так і для фахівців у сфері енергетики та енергоефективності.
Keywords: зарядна станція; сонячна батарея; безперебійне живлення; побутові споживачі; дрібні промислові споживачі; блекаут