СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТЕХНІКИ ДЛЯ ВНЕСЕННЯ СИПУЧИХ ОРГАНО-МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ - РУТКЕВИЧ, ВОЛОДИМИР; КАЖУРО, МАКСИМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Розглянуто сучасний стан та перспективи розвитку технічних засобів для внесення сипучих органо-мінеральних добрив (ОМД). Проаналізовано існуючі типи обладнання для внесення мінеральних і органічних добрив, зазначено їх обмеження щодо роботи з гетерогенними сумішами органо-мінерального типу. Підкреслено нагальну потребу в розробці спеціалізованих розкидачів ОМД, здатних забезпечувати рівномірність розподілу та точність дозування з урахуванням фізико-механічних властивостей добрив. Запропоновано ключові напрями подальших інженерно-технологічних досліджень, зокрема створення інтелектуальних систем управління, використання автоматизованих платформ та впровадження енергоощадних технологій.   Отримані результати можуть бути використані для розробки ефективного обладнання нового покоління з метою підвищення ефективності удобрення та зниження екологічного навантаження в аграрному виробництві.
Keywords: органо-мінеральні добрива; мінеральна сировина; родючість ґрунтів; техніка; робочі органи; гідравлічний привод; продуктивність