АНАЛІЗ ЕТАПІВ РОЗВИТКУ АПАРАТНИХ ФАЄРВОЛІВ ДЛЯ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ МЕРЕЖ - ПЕДЯШ, ВОЛОДИМИР; ЛЕДОВСЬКИЙ, ЄВГЕН; ТКАЧ, ВОЛОДИМИР; НОВОЧИНСЬКИЙ, ЄВГЕН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті проаналізовано еволюцію апаратних фаєрволів для телекомунікаційних мереж від їх зародження у 1980-х роках минулого століття до сучасних багатофункціональних систем із елементами штучного інтелекту. Детально розглянуто шість послідовних поколінь фаєрволів, вказано їхні функціональні особливості, архітектурні рішення, типові представники та обмеження, що стимулювали подальший розвиток технологій. Особлива увага приділяється сучасним фаєрволам нового покоління (NGFW), їхній архітектурі та функціональним можливостям, інтеграцію широкого спектру функцій безпеки. Досліджено також новітній напрямок розвитку — фаєрволи з елементами штучного інтелекту, що здатні автономно аналізувати великі обсяги трафіку, виявляти приховані закономірності та адаптуватися до нових типів атак. На основі проведеного аналізу визначено перспективи подальшого розвитку апаратних фаєрволів у напрямку посилення інтеграції технологій штучного інтелекту та створення єдиної екосистеми захисту даних.
Keywords: інформаційна безпека; фаєрволи; еволюція; NGFW; штучний інтелект; мережний захист