МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ЗМІШАНИМИ УГРУПОВАННЯМИ ПІЛОТОВАНОЇ І БЕЗПІЛОТНОЇ АВІАЦІЇ - БАБІЧ, АНАТОЛІЙ; ЛЯЩЕНКО, РУСЛАН; ГЕОРГІЄВ, ЮРІЙ; ПАЯНОК, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В статті запропоновано методичні підходи до оцінки ефективності управління змішаними авіаційними угрупованнями пілотованої і безпілотної авіації, які включають методи оцінки внутрішніх властивостей системи управління угрупованням і методи оцінки реакції зовнішнього середовища на управлінські впливи в ході реалізації угрупованням свого бойового потенціалу. Визначено критерії ефективності внутрішніх властивостей системи управління угрупованням, зокрема такі, як оперативність прийняття управлінських рішень і їх якість. Запропоновано метод розрахунку показника оперативності як ймовірність того, що час прийняття рішення не буде перевищувати час визначений в бойовому наказі (директиві). Доведено те, що якість управління - це комплексна категорія, визначені основні фактори, які впливають на якість управлінських рішень, запропоновано методи їх формалізації і розрахунку.
Keywords: бойовий потенціал; втрати бойового потенціалу; ефективність управління; змішане авіаційне угруповання; критерії ефективності управління; оперативність управління; початковий управлінський потенціал; система управління; якість управління