ПРИСТРІЙ ВИЗНАЧЕННЯ ЗАЙНЯТОСТІ ПАРКОМІСЦЬ В СИСТЕМІ СМАРТ-ПАРКІНГУ - ОРДА, ОЛЕКСІЙ; БОНДАРЕНКО, НАТАЛІЯ; БОНДАРЕНКО, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Враховуючи сучасні виклики урбанізації, зокрема дефіцит паркувального простору та потребу в автоматизованому обліку вільних місць, у статті запропоновано архітектуру пристрою, призначеного для точного визначення зайнятості паркомісць з використанням ультразвукових сенсорів RCWL-1601, мікроконтролера STM32F103C8T6 та Wi-Fi модуля ESP-07. Архітектура пристрою включає три ключові підсистеми: сенсорну, обчислювальну та комунікаційну. Пристрій забезпечує бездротову передачу даних, підтримує автономну роботу, простий у монтажі та не потребує втручання в дорожнє покриття. Проведено порівняльний аналіз з існуючими комерційними рішеннями, який підтвердив суттєве зниження вартості — до 5–10 разів при збереженні належної функціональності.   За результатами тестування пристрій продемонстрував стабільну роботу, точне виявлення транспортного засобу та надійний зв’язок в умовах критих паркінгів. Розглянуто обмеження експлуатації на відкритому повітрі, зокрема вплив температури, вологи та потребу в додатковому захисті.  У перспективі передбачено інтеграцію з хмарними платформами, додавання нових типів зв’язку (GSM, LoRaWAN), впровадження інтелектуальних алгоритмів та забезпечення інформаційної безпеки. Запропоноване рішення є універсальною платформою для побудови масштабованої системи моніторингу паркомісць у рамках концепції «розумного міста», що робить його ефективним рішенням для розгортання в міських умовах.
Keywords: Смарт-паркінг; ультразвуковий сенсор; STM32; Wi-Fi; автоматизований облік; енергоефективність; бездротова передача даних