СИНТЕЗ ТА ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ НАНОДИСПЕРСНОГО ДІОКСИДУ ТИТАНУ - КОВАЛЕНКО, ІРИНА; ПОТАСКАЛОВ, ВАДИМ; ВЛАСЕНКО, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі досліджено умови синтезу нанодисперсного діоксиду титану в реакційному середовищі розплавлених нітратів натрію і калію із застосуванням добавки гідрофториду амонію як активатора поверхні титану. Встановлено, що контролюючі кислотно-основні властивості середовища можна отримати оксидні матеріали із заданими складом, ступенем дисперсності та морфологією.  Досліджено вплив нанорозмірного діоксиду титану на електропровідність сольової системи в рідкому та твердому станах. Встановлено можливість використання цього твердофазного діелектричного наноматеріалу як ефективного наповнювача для підвищення електропровідності іонних систем. Виявлено суттєву різницю між підвищенням електропровідності при наповненні нанорозмірним і мікророзмірним діоксидом титану. За температури 170 °C ефект проявляється на два порядки сильніше при використанні нано-TiO₂ у літій-калій-ацетатній евтектиці. З огляду на фізико-хімічні властивості, подібні композитні системи доцільно розглядати як функціональні матеріали для створення енергоперетворюючив пристроїв широкого призначення.
Keywords: нанорозмірний діоксид титану; електропровідність; дисперсний наповнювач; композитні матеріали