ВПЛИВ ВИДУ СИРОВИНИ НА ВИБІР МЕТОДІВ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ - ІЩУК, ТЕТЯНА; ІВАНІШЕНА, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі проаналізовано підходи до оцінки експлуатаційних характеристик текстильних матеріалів, виготовлених з первинної і вторинної сировини. Проведено критичний аналіз сучасних методів тестування та оцінювання таких характеристик, виявлено їхні суттєві обмеження, зокрема в контексті адаптації до специфіки матеріалів вторинного походження. Доведено, що традиційні підходи не враховують структурну та хімічну варіативність вторинної сировини, що знижує якість кінцевої продукції. Обґрунтовано необхідність розробки удосконалених, стандартизованих методик оцінювання, орієнтованих на принципи циркулярної економіки та сталого розвитку.  Запропоновано інтегральний підхід до визначення експлуатаційних властивостей, що включає комплексні дослідження із застосуванням аналітичних методів. Окрему увагу приділено дослідженню змін фізико-механічних характеристик у процесі експлуатації та повторної переробки текстильних матеріалів. Розглянуто методики оцінки хімічної стабільності, термостійкості, показників гігроскопічності та комфортності, які є визначальними для споживчих властивостей виробів. Проаналізовано також інноваційні підходи, зокрема застосування нанопокриттів і математичного моделювання, що підвищують точність прогнозування експлуатаційної поведінки матеріалів. Особливу увагу приділено екологічним аспектам, а також дотримання принципів сталого виробництва. Акцентовано на доцільності створення єдиної бази даних властивостей перероблених матеріалів для полегшення уніфікації методів контролю та адаптації нормативно-технічної документації. Додатково проаналізовано вплив хімічної будови волокон, зокрема функціональних груп, на експлуатаційні характеристики текстильних матеріалів. Встановлено, що тип функціональних груп (гідроксильні, аміногрупи, ефірні тощо) зумовлює такі властивості, як гігроскопічність, міцність, комфортність та зносостійкість.
Keywords: експлуатаційні властивості; текстильні полімерні матеріали; вторинна сировина; методи оцінки; сталий розвиток