ТЕМНИЙ БІК ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ: АНАЛІЗ ДОВГОТРИВАЛИХ СОЦІАЛЬНИХ НАСЛІДКІВ ТА ЕТИЧНИХ РИЗИКІВ - ІВАНОВ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Дана робота розглядає вплив штучного інтелекту (ШІ) на сучасне суспільство з позицій як позитивних, так і негативних наслідків впровадження таких технологій. Проведено аналіз публікацій у наукометричних базах Google Scholar, Scopus, Web of Science, який вказав на тенденцію розгляду застосування засобів штучного інтелекту в різних галузях, починаючи з копм’ютерних наук та інженерії і закінчуючи освітою і інформаційними технологіями. Результат аналізу вказує і на те, що більшість досліджень та праць пов’язані з позитивними аспектами або позитивним досвідом використання та впровадження штучного інтелекту, а також розглядають перспективні і актуальні можливості впровадження таких технологій. Зазначається, що окрім очевидного позитивного впливу на людство є ще не менш значущий негативний вплив, який, однак, набагато складніше привести в цифрах та фактах. Проаналізовано соціально-економічні виклики, що виникають через автоматизацію ринку праці, зниження попиту на традиційні форми зайнятості та посилення цифрової нерівності. Окрему увагу приділено етичним та правовим аспектам: упередженості алгоритмів, їх непрозорість, а також проблемам збереження приватності при масовому збиранні даних. Крім того, зазначається вкрай важливий небезпечний фактор масштабного збільшення інформації і, як наслідок, тренування нових мереж (інтелектів) на відкритих даних може призвести до тренування моделі на неправдивій інформації.Автором зазначено, що відкритість даних і доступність розробки індивідуальних моделей ШІ створюють сприятливі умови для подальшого розповсюдження систем, у який інформаційні упередження і неточності можуть посилюватись. У цьому контексті стаття обґрунтовує необхідність міждисциплінарних підходів і введення регуляторних механізмів, які могли б мінімізувати негативні наслідки та підвищувати етичні норми впровадження ШІ у людське життя і роботу. Результати дослідження свідчать про зростаючу актуальність проблематики негативного впливу, вимагаючи як подальших академічних досліджень, так і практичних рішень, наприклад на рівні корпоративного управління.
Keywords: Штучний інтелект; соціально-економічний вплив; етичні виклики; політична динаміка; наукометричний аналіз; освітній вплив; дезінформація