АНАЛІЗ ТА ЗМЕНШЕННЯ УСАДКИ ТА КОРОБЛЕННЯ ДЕТАЛІ З ПЛАСТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ, ЯКА ВИГОТОВЛЕНА МЕТОДОМ ЛИТТЯ ПІД ТИСКОМ - ГРЕБЕНЮК, БОГДАН; МИЛЬКО, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Виробництво деталей та виробів з пластичних матеріалів методом лиття під тиском в прес форми є найбільш поширенішим і найбільш продуктивнішим методом виробництва. Сучасний рівень розвитку науки і техніки висуває досить високі вимоги до якості виробів і деталей з пластичних матеріалів, підвищення якості виробу в умовах високої конкуренції є необхідною умовою для конкурування на ринку. Дефекти, які виникають в процесі лиття під тиском деталей з пластичних матеріалів мають негативний вплив на якість виробу. Досягнення високої якості виробів не можливе без використання систем інженерного аналізу. Сучасні програмні продукти дозволяють змоделювати процес лиття під тиском та прогнозувати можливі дефекти лиття. Зменшення дефектів усадки та короблення вимагає комплексного підходу до процесу лиття під тиском: розуміння властивостей матеріалів, проектування прес форм та параметрів процесу лиття. В роботі було проведено моделювання процесу лиття під тиском деталі з пластичного матеріалу  та отримано результати усадки та короблення цієї деталі. Також запропоновано рішення, яке дозволило зменшити ці дефекти. Таким чином, проведений аналіз відкриває нові можливості для прогнозування можливих дефектів лиття, методів та підходів усунення дефектів на початкових етапах, що на сьогоднішній день відповідає загальноприйнятим підходам до процесу лиття та забезпечує високий рівень якості виробів та деталей.
Keywords: Лиття деталей під тиском; прес форми; SolidWorks Plastics; моделювання; аналіз процесу лиття