МЕТОДИ ПІДТРИМКИ, УПРАВЛІННЯ ТА ІНТЕГРАЦІЇ РОЗРІЗНЕНОЇ ІНФОРМАЦІЇ - ХОМЕНКО, СЕРГІЙ; ШУБІН, ІГОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі запропоновано онтологічну методологію семантичної інтеграції різнорідних освітніх ресурсів – текстів, презентацій, відео-матеріалів та лабораторних посібників на основі Resource Description Framework (RDF). Кожен фрагмент описується набором триплетів «суб’єкт-предикат-об’єкт», що дає змогу автоматично виявляти дублікати, термінологічні колізії й прогалини знань. Для кількісного контролю якості введено три показники: Vn – повнота анотацій, Vm – узгодженість термінів з онтологією, Vb – рівень відсутності протиріч. На практиці методика дозволяє викладачеві формувати персоналізовані курси й автоматично генерувати тестові та практичні завдання різного рівня складності. Життєздатність підходу перевірена рольовим експериментом «комп’ютер-з-комп’ютером», де дві програмні сутності (генератор і редактор) поетапно розширювали базу знань дисципліни «Основи програмування». Вимірювання показників Vn, Vm та Vb на кожному кроці підтвердило можливість своєчасного виявлення конфліктів і поступового підвищення узгодженості даних. Отримані результати свідчать про ефективність RDF-анотування для гнучкого конструювання навчальних програм та розвиток інтелектуальних освітніх систем.
Keywords: віртуальне навчання; онтологія; семантична інтеграція; освітні ресурси; коефіцієнт повноти; узгодженість знань