ПІДТРИМАННЯ ЯКОСТІ СВІТЛИХ НАФТОПРОДУКТІВ В УМОВАХ ДОВГОТРИВАЛОГО ЗБЕРІГАННЯ - ВОВК, ЮЛІЯ; МАТВЄЄВА, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Робота присвячена висвітленню актуальності комплексного підходу до контролю якості палива та удосконалення технологій його зберігання. Це є ключовим чинником збереження як експлуатаційних характеристик світлих нафтопродуктів, так і зменшення їх негативного впливу на навколишнє середовище, забезпечення раціонального використання енергоресурсів. В роботі на підставі проведених теоретичних і експериментальних досліджень розроблено рекомендації щодо технології тривалого зберігання світлих нафтопродуктів, обґрунтовано необхідність їх впровадження відповідно до сучасних вимог. Авторами запропоновано алгоритм дій у разі виявлення мікробіологічного ураження світлих нафтопродуктів і технологічного обладнання, а також систему заходів із видалення підтоварної води з резервуару зберігання палив. Визначено політику підприємства у сфері зберігання нафтопродуктів, пов’язану з впровадженням комплексу організаційних та технологічних заходів.Особливо підкреслено важливість щоквартальних тест-аналізів для своєчасного виявлення проблем мікробіологічного ураження палива і запобігання їхньому розвитку. Результати дослідження можуть бути використані для оновлення галузевих нормативних документів щодо зберігання нафтопродуктів, що сприятиме підвищенню рівня екологічності, енергоощадності, експлуатаційної надійності та безпеки паливозабезпечення на підприємствах.
Keywords: раціональне використання; екологічність; палива; втрати; випаровування; мікробіологічне забруднення; корозія