ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ТА ЗАГАЛЬНА ВАРТІСТЬ ВОЛОДІННЯ БАГАТОРІВНЕВИМИ СХОВИЩАМИ ДАНИХ - ЗУБАЛЬ, БОГДАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Сучасні аналітичні платформи дедалі частіше мають підтримувати SQL-запити, графові обходи та векторний пошук. Як компроміс сформувалася полі-стор-архітектура Lakehouse-класу, що поєднує колоночне сховище з графовими та векторними індексами. У статті представлено експеримент тривалістю 30 днів, у якому порівнюються ClickHouse та тришаровий стек Delta Lake + Neo4j + Milvus у хмарах Azure та AWS. Навантаження охоплювало TPC-DS, LDBC, ANN-Bench і CDC-інжест. Для 100 тис. запитів фіксувалися споживана енергія, фінансові витрати та викиди CO₂. Запропоновано інтегральний показник TCO-S, що враховує не лише вартість володіння, а й карбоновий еквівалент ($80/т CO₂). Результати показали, що полі-стор-архітектура дає змогу зменшити енергоспоживання приблизно на близько 34 % і TCO-S на 27 %, а оптимізація кешування та географії розміщення даних забезпечує ще до 11 % додаткової економії.
Keywords: Lakehouse; енергоспоживання; TCO; Delta Lake; Milvus