РОСЛИННІ ОЛІЇ ЯК ОСНОВА МАСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА МАЙБУТНІ ПЕРСПЕКТИВИ - ГЕТЬМАН, МИХАЙЛО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Мастильні матеріали відіграють клюючову роль у забезпеченні надійної роботи обладнання в різних галузях промисловості. Вихід з ладу деталей машин через відсутність або неправильний вибір мастильних засобів спричиняє значні економічні збитки. Традиційно для виробництва мастильних матеріалів використовуються мінеральні оливи, які є екологічно небезпечними. Близько 30% спожитих мастильних засобів потрапляє в навколишнє середовище, що викликає серйозне занепокоєння. У зв’язку з вичерпністю запасів мінеральних ресурсів та зростаючою увагою до екологічних проблем, зросла потреба у пошуку сталих альтернатив. Рослинні олії розглядаються як перспективна заміна мінеральних базових олив завдяки їх біорозкладності, поновлюваності, високому індексу в’язкості, добрим змащувальним властивостям та екологічній безпечності. Ця стаття узагальнює сучасні наукові досягнення у сфері використання рослинних олій як бази для мастильних матеріалів, висвітлюючи ключові переваги, обмеження та напрями подальших досліджень. Серед основних недоліків — низька окислювальна та гідролітична стабільність, висока вартість, конкуренція з харчовою сферою, температурна чутливість трибологічних властивостей та обмежені низькотемпературні характеристики. Актуальні наукові підходи до подолання цих обмежень включають застосування неїстівних олій, функціональні присадки, хімічну та термічну модифікацію. Для ширшого впровадження рослинних мастильних матеріалів необхідні подальші дослідження, а також підтримка на законодавчому рівні.
Keywords: рослинна олія; біомастило; мінеральне мастило; змащувальні властивості