МАТЕМАТИЧНЕ, АЛГОРИТМІЧНЕ ТА ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВЕЙВЛЕТ-ОБРОБКИ ПУЛЬСОВИХ СИГНАЛІВ В БАЗИСІ МОРЛЕ - ХВОСТІВСЬКИЙ, МИКОЛА; ХВОСТІВСЬКА, ЛІЛІЯ; УНІЯТ, СЕРГІЙ; КУБАШОК, ОЛЬГА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі розроблено метод на базі вейвлет-перетворення в базисі Морле та створено спеціалізоване алгоритмічно-програмне забезпечення задля обробки даних пульсового сигналу задля визначення рівня структурних флуктуацій в часовому вимірі на різних масштабах спостереження. Таке дослідження забезпечило обчислення нових діагностичних ознак щодо стану судин людини у вигляді 2D та 3D спектральних зображень вейвлет-коефіцієнтів, чим підвищено рівень діагностичних можливостей комп'ютерних фотоплетизмографів. Під час створення спеціалізованого програмного забезпечення застосовано інструменти середовища Matlab, а для реалізації автоматизованої обробки у складі комп’ютерних фотоплетизмографічних систем було використано модуль Matlab Guide. Досліджено ефективність роботи розроблено програмного забезпечення для обробки пульсового сигналу з метою виявлення своєчасних змін у стані судинної системи. Результати показали, що розроблене програмне забезпечення функціонує коректно та достовірно відображає судинні зміни, що підтверджується у вигляді 3D і усереднених 2D спектральних представлень вейвлет-коефіцієнтів, які виступають новими діагностичними індикаторами.
Keywords: пульсовий сигнал судин людини; вейвлет-обробка; вейвлет Морле; математичне забезпечення; алгоритмічне забезпечення; програмне забезпечення; Matlab