ТЕМПОРАЛЬНІ ОНТОЛОГІЇ В ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ СИСТЕМАХ З СИТУАЦІЙНОЮ ОБІЗНАНІСТЮ - ВЕРЕМЕЄНКО, АНДРІЙ; КУНАНЕЦЬ, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
ТЕМПОРАЛЬНІ ОНТОЛОГІЇ В ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ СИСТЕМАХ З СИТУАЦІЙНОЮ ОБІЗНАНІСТЮ.У статті розглянуто проблему формалізації знань у сучасних системах з ситуаційною обізнаністю. Розглянуто використання темпоральних онтологій, зокрема OWL-Time, SOSA та CNTRO, як ефективного засобу формального представлення часових характеристик подій, їх послідовності, тривалості та взаємозв’язків. Проведено аналіз сучасних підходів до моделювання часу в онтологіях, включаючи логіку Аллена, темпоральне розширення RDF та мову запитів SPARQL із часовими обмеженнями. Багаторівнева архітектура СО-системи включає шари збору подій, семантичного опрацювання, онтологічного представлення, логічного виведення та візуалізації, з прив’язкою до конкретних технологій реалізації засобами платформи .NET та бібліотек для роботи з RDF/OWL. У статті також розглянуто практичні приклади реалізації темпоральних онтологій у сферах кібербезпеки, управління надзвичайними ситуаціями, екологічного моніторингу та IoT. Проведено порівняльний аналіз наукових публікацій, що підтверджує актуальність та ефективність темпорального моделювання для підвищення точності ситуаційного аналізу. Обґрунтовано можливість адаптації існуючих онтологій до задач із неповною або нечіткою часовою інформацією. Результати роботи можуть бути використані при створенні інтелектуальних безпекових, моніторингових та когнітивних інформаційних систем, що функціонують у режимі реального часу. Подальші дослідження доцільно спрямувати на інтеграцію темпоральних онтологій із нейромережевими моделями для автоматичного виявлення часових закономірностей, а також на розширення формальних засобів для опрацювання нечітких інтервалів часу. Запропонований підхід створює основу для побудови гнучких та адаптивних систем ситуаційної обізнаності.Ключові слова: ситуаційна обізнаність, інтелектуальні системи, темпоральні онтології, OWL-Time, логіка Аллена.
Keywords: ситуаційна обізнаність; інтелектуальні системи; темпоральні онтології; OWL-Time; логіка Алена