ВПЛИВ АГРОКЛІМАТИЧНИХ ФАКТОРІВ НА ВРОЖАЙНІСТЬ ТРЕСТИ КОНОПЕЛЬ ЗА РЕГІОНАМИ УКРАЇНИ - БОЙКО, ГАЛИНА; МАКСИМЧЕНКО, ЮЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто вплив основних агрокліматичних факторів (температурного режиму, кількості опадів, тривалості вегетаційного періоду, ґрунтові умови тощо) на врожайність конопель та отримання з них якісної трести у різних регіонах України. Проаналізовано регіональні особливості та визначено оптимальні умови для вирощування цієї культури та отримання з неї трести. Особливу увагу приділено аналізу придатності нових територій для вирощування культури з метою заміни регіонів, тимчасово окупованих або забруднених вибухонебезпечними речовинами. Визначено основні фактори впливу на якість врожаю, отримання трести та з неї якісної конопляної сировини.
Keywords: треста конопель; агрокліматичні умови; посівні площі; порівняльний аналіз; регіони України; властивості