МЕТОД ПІДВИЩЕННЯ ОЦІНЮВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ВУЗЬКОСМУГОВИХ БЕЗПРОВОДОВИХ СІТЧАСТИХ МЕРЕЖ - МІХНЕНКО, ЯРОСЛАВ; КОНОНОВА, ІРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто проблему оцінювання продуктивності вузькосмугових безпроводових сітчастих мереж, які є основою для створення високонадійних систем зв’язку в умовах обмежених ресурсів радіочастотного спектра. Особливу увагу приділено вивченню особливостей роботи мереж у режимах ретрансляційного вузла. Встановлено, що ефективність функціонування вузькосмугових безпроводових сітчастих мереж суттєво залежить від налаштувань параметрів передачі даних: розміру повідомлень, швидкості модуляції, застосування механізмів коротких підтверджень і прямого виправлення помилок.Запропоновано системний підхід до оцінювання ключових параметрів мережевої продуктивності: швидкості передачі даних, часу пересилання пакетів, ймовірності успішної доставки повідомлень та наведені розрахункові співвідношення для визначення часу передачі пакетів і бітрейту корисного навантаження з урахуванням службової інформації.Окрему увагу приділено механізму підтвердження доставки пакетів через коротке повідомлення підтвердження отримання пакету даних, зокрема впливу повторних передач на загальну пропускну здатність мережі. Показано, що застосування схем прямого виправлення помилок сприяє зменшенню впливу завад радіоканалу і підвищенню надійності зв’язку, проте збільшує загальний час передачі даних. Результати дослідження дозволяють формулювати рекомендації щодо оптимізації параметрів мережі та демонструють чітку залежність між технічними характеристиками передачі та ефективністю функціонування мережі для забезпечення гарантованої доставки повідомлень. Отримані вимірювання ключових параметрів забезпечують підґрунтя для об’єктивного та прискореного аналізу продуктивності вузькосмугових безпроводових сітчастих мереж у прикладних умовах, а також підтверджують доцільність використання запропонованого підходу для підвищення точності та інформативності оцінювання.
Keywords: вузькосмугові безпроводові сітчасті мережі; пакети даних; оцінювання ефективності; виправлення помилок; ефективність функціонування