ВОДЕНЬ – ЕФЕКТИВНИЙ «ІНСТРУМЕНТ» ДОСЯГНЕННЯ ВУГЛЕЦЕВО-НЕЙТРАЛЬНОГО МАЙБУТНЬОГО: ДОСЯГНЕННЯ, ТЕНДЕНЦІЇ, ВИКЛИКИ - БОЙЧЕНКО, СЕРГІЙ; ГАВРИСЬ, ДМИТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі наведено результати аналізу поточного стану та прогнозів розвитку водневих технологій у світі, з акцентом на електролізне виробництво водню. Вивчено міжнародний досвід, а також регіональні відмінності в імплементації водневої енергетики. Визначено основні міжнародні ініціативи та стратегічні проєкти, що спрямовані на розвиток інфраструктури та масштабування електролізерних потужностей. Дане дослідження є важливим науковим і практичним завданням, що дозволить не лише сформувати комплексне уявлення про поточні досягнення, але й виявити основні бар’єри на шляху до сталого водневого майбутнього.
Keywords: водень; електроліз; енергетичний перехід; відновлювані джерела енергії; декарбонізація