МІКРОПРОЦЕСОРНИЙ ПРИСТРІЙ ДЛЯ ОЦІНКИ РІВНЯ РАДІАЛЬНОГО БИТТЯ РОТОРА ГІДРОГЕНЕРАТОРА ТЕПЛОВІЗІЙНИМ МЕТОДОМ - ГРАБКО, ВОЛОДИМИР; ГРАБКО, ВАЛЕНТИН; ОЩЕПКОВ, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі запропоновано підхід, яким передбачається встановлення вздовж радіусу ротора гідрогенератора лінійки інфрачервоних сенсорів з виведенням з них сигналів на мікроконтролер. Частина зазначеної лінійки виходить за межі обертання краю ротора. В процесі обертання ротора в кожен момент часу в поле зору лінійки інфрачервоних сенсорів потрапляє невеликий фрагмент поверхні ротора (сегмент). По мірі обертання ротора сканується кожен сегмент поверхні, внаслідок чого отримуємо тепловий портрет поверхні ротора гідрогенератора.Коли радіальне биття валу ротора відсутнє інфрачервоні сенсори, що виходять за межі краю ротора, не приймають участі у формуванні теплового портрета ротора гідрогенератора.За наявності радіального биття ротора на виходах інфрачервоних сенсорів, що виходять за межі краю простору обертання ротора, в залежності від інтенсивності биття з’являються в ряді сегментів сигнали, які свідчать про відхилення осі обертання валу ротора від її вертикального положення.Очевидно, що чим більша амплітуда відхилення осі валу ротора від вертикального положення та чим в більшій кількості сенсорів, що знаходяться в різних сусідніх сегментах поза межами краю ротора з’являються сигнали, які перевищують нижній поріг фіксації, тим більше зростає рівень радіального биття валу ротора гідрогенератора.Сигнали з інфрачервоних сенсорів оброблюються за допомогою мікропроцесорного пристрою у відповідності до наведеного алгоритму функціонування. У разі фіксації факту наявності радіального биття оперативному персоналу видається попереджувальний сигнал. Вся інформація щодо вимірювання теплового портрета ротора гідрогенератора зберігається в базі оперативного персоналу, що дозволяє досліджувати процес погіршення технічного стану гідрогенератора.Таким чином здійснюється оцінка рівня радіального биття ротора гідрогенератора, як альтернативний підхід до відомих традиційних систем контролю рівня радіального биття ротора.Зроблено висновок про доцільність поєднання запропонованого пристрою з іншими системами моніторингу технічного стану гідроагрегатів.
Keywords: гідрогенератор; вал ротора; радіальне биття; оцінка технічного стану; тепловізійний метод