АНАЛІЗ МЕТОДІВ ТА ЗАСОБІВ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ТРАНСПОРТНИМ ЗАСОБОМ В ЗАДАЧІ ОПТИМАЛЬНОГО КЕРУВАННЯ - ЧОРНИЙ, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті проведено комплексний аналіз сучасних методів та засобів систем управління транспортними засобами в контексті задач оптимального керування. Розглянуто актуальні проблеми розвитку інтелектуальних автономних транспортних систем, які забезпечують оптимальне використання енергетичних ресурсів, мінімізацію часу транспортування та максимізацію корисного навантаження. Детально проаналізовано математичні моделі оптимального управління, що включають моделювання динаміки руху, електромагнітних процесів у приводі, теплових процесів та процесів зношування компонентів. Особливу увагу приділено системам діагностування електроприводу, які використовують електричні методи, вібраційну діагностику, тепловий контроль та методи штучного інтелекту для виявлення несправностей на ранніх стадіях розвитку.
Keywords: Системи управління транспортними засобами; оптимальне керування; електричний привід; діагностування