ДОСЛІДЖЕННЯ КІНЕМАТИКИ РУХУ СТАТИЧНО ЗБАЛАНСОВАНИХ СПЕЦІАЛЬНИХ ТОКАРНИХ ПРИСТРОЇВ В ПРОЦЕСІ ЇХ ПРОЄКТУВАННЯ У SOLIDWORKS - ГОРОХОВСЬКИЙ, ВІКТОР; ГОРДЄЄВ, АНАТОЛІЙ; КОСТЮК, НАЗАР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі розглянуто питання інженерного аналізу технічних систем засобами комп’ютерного моделювання, зокрема, вдосконалення процесу статичного балансування спеціальних токарних пристроїв в процесі їх проєктування за допомогою системи інженерного аналізу SOLIDWORKS, що дозволяє проводити чисельні експерименти для визначення їх характеристик, а саме масу, координат центру тяжіння з метою подальшого статичного балансування спеціальних токарних пристроїв в процесі їх проєктування. У роботі проаналізовано можливості різних програмних продуктів для вирішення науково-технічної задачі статичного балансування в процесі проектування та визначення критичних швидкостей руху складних багатомасових і багатотільних систем та обгрунтовано вибір сучасного програмного продукту SOLIDWORKS. Запропоновано методологію комп’ютерного моделювання в SOLIDWORKS для вирішення задач статичного балансування багатомасових і багатотільних систем у процесі їх проектування  з подальшою перевіркою правильності виконаних розрахунків розташування координат центру ваги складної системи після проведення статичного балансування. Запропонована методика статичного балансування спеціальних токарних пристроїв в процесі їх проєктування з визначенням маси противаги та місця її розташування, забезпечує точне визначення центру ваги верстатного пристрою та координат його розташування ще на етапі проектування та зменшує експериментальні дослідження статичного балансування після виготовлення верстатного пристрою, що прискорює час на впровадження його у технологічний процес обробки заготовок. Проведено дослідження кінематики руху статично збалансованих спеціальних токарних пристроїв та визначено критичні оберти верстата. Рекомендовано діапазон швидкостей різання для оптимальної продуктивності процесу.
Keywords: кінематика; статичне балансування; координати центру ваги; комп’ютерне моделювання