ВИБІР МЕТОДИКИ ОЦІНКИ ЦИФРОВОЇ ЗРІЛОСТІ ШВЕЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ДЯКОВА, АЛЬОНА; ЗАХАРКЕВИЧ, ОКСАНА; ХАСАНОВА, ОКСАНА; КОЖЕВНІКОВ, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Оцінка цифрової зрілості підприємств легкої промисловості є ключовим кроком до їх трансформації (цифровізації).У статті проведено аналіз підходів до оцінки цифрової зрілості підприємств легкої промисловості, зокрема в швейному та текстильному секторах. У контексті Національної економічної стратегії України до 2030 року та пріоритету «Цифрова економіка» малим і середнім підприємствам сфери легкої промисловості необхідно перейти до цифрових методів управління і автоматизації. Цифровізація підвищує ресурсо-ефективність, знижує текстильні й паперові відходи через впровадження віртуальних зразків, електронних лекал і систем розкладки, а також сприяє екологічно сталому розвитку за принципами циркулярної економіки відповідно до Зеленого курсу Європейського Союзу. Оцінка цифрової зрілості через опитування дозволяє виявити ключові бар’єри (недостатнє фінансування, низькі цифрові навички, обмежений доступ до технологій) та адаптувати шляхи трансформації до європейських стандартів, що сприяє підвищенню конкурентоспроможності на динамічному ринку.Для порівняльного аналізу обрано дві провідні європейські методики: DMAT (Digital Maturity Assessment Tool) та ADMA Scanner (Advanced Manufacturing). DMAT, розроблений у рамках мережі EDIH, охоплює шість зон (стратегія, культура, організація, процеси, технології, клієнт), реалізується через швидке онлайн-опитування зі шкалою самооцінки й генерує радар-діаграми та автоматичні рекомендації. ADMA Scanner оцінює сім зон трансформації (технології, виробництво, екологічність, людина, клієнт, постачання, управління) у форматі опитування за участю фасилітатора з порівнянням результатів із галузевими стандартами та формуванням індивідуальних рекомендацій. Додатково розглянуто методику Technopak, яка фокусується на п’яти етапах виробничого циклу та оцінює їх за трьома рівнями технологічного розвитку – базовим, середнім і просунутим.Використання методик DMAT, ADMA Scanner і Technopak дозволяє комплексно виявити бар’єри та визначити ефективні шляхи розвитку для підвищення конкурентоспроможності.
Keywords: оцінка цифрової зрілості; швейні підприємства; DMAT; ADMA Scanner; Індустрія 4.0; сталий розвиток